Šri Činmoj

Duhovni učitelj, ki je svoje življenje posvetil stremljenju človeštva. Z vsemi svojimi darovi – svojimi molitvami in meditacijami, svojimi literarnimi, glasbenimi in umetniškimi deli –  poskuša navdihniti ljudi.

 BiografijaGlasbaLiteraturaUmetnost • Šport

Biografija

Šri Činmoj se je rodil leta 1931 v majhni vasici Shakpura v vzhodni Bengaliji, takrat Indija (danes Bangladeš). Bil je najmlajši od sedmih otrok v družini, kjer so bili vsi predani duhovnosti. Leta 1944 je Šri Činmoj po smrti svojih staršev sledil svojim bratom in sestram v ašram Šri Aurobinda, duhovni skupnosti v mestu Pondicherry na jugu Indije. Tam je vsak dan nekaj ur meditiral in imel veliko notranjih izkušenj. Šri Činmoj je dosegel stanje zavesti, ki se v indijski tradiciji imenuje razsvetljenje ali uresničitev Boga, in ga izpopolnil v naslednjih letih. Deloval je na na različnih področjih ašrama in dolga leta zmagoval na dirki na 100 metrov.

Po notranjem klicu je Šri Činmoy leta 1964 prišel v Ameriko, da bi svoje bogate duhovne izkušnje prenesel ljudem na Zahodu, ki iščejo duhovno izpolnitev. V 43 letih, ko je živel na Zahodu, je bilo v 50 državah po vsem svetu ustanovljenih več kot 300 centrov za meditacijo. Izjemna ustvarjalnost Šri Činmoja se ni izrazila le v poeziji in različnih oblikah literature, temveč tudi v njegovih umetniških delih, športnih dejavnostih in svetovnih rekordih v dvigovanju uteži, komponiranju glasbe in njegovih mirovnih koncertih. V pesmih in besedilih je izrazil raznolike duhovne izkušnje, skozi katere se iskalec odpravi na svoje notranje potovanje: iskanje resnice in lepote, boj za premagovanje omejitev in najbolj izpolnjujočo združitev človeške duše z božanskim.

Šri Činmoj se je opisal kot učenec miru. Njegovo življenjsko delo je za mnoge navdih in vir modrosti. Izjemne osebnosti, kot so Mati Tereza, Nelson Mandela in Mihail Gorbačov, so bili v stiku s Šri Činmojem in so cenili njegove pobude za mirnejši svet. Dvakrat na teden je vodil mirovne meditacije za delegate in osebje na sedežu Združenih narodov v New Yorku. Je pobudnik vsakoletnega štafetnega teka miru s plamenico “Oneness Home Peace Run”,  in humanitarne organizacije ” Oneness Heart Tears and Smiles”.

Sri Chinmoy je umrl 11. oktobra 2007 v okrožju Queens v New Yorku in človeštvu pustil morje navdihujočih del in miru.

Glasba

Šri Činmoj je v življenju napisal več kot 23.000 pesmi, večino v bengalskem in angleškem jeziku. Na svojih mirovnih koncertih – prvič je bil v Kölnu leta 1984 – je Šri Činmoj običajno igral na 10 do 20 različnih instrumentov z vsega sveta. Želel je deliti notranji mir in duševno veselje ter okrepiti zavedanje, da sta notranji mir in več sočutja v srcu posameznika predpogoja za miren svet.

Šri Činmoj se ni videl kot mojstra inštrumentov. Želel je z  vsemi razpoložljivimi sredstvi izražati občutke miru in povezanosti. Na duševno glasbo gledal kot na božji instrument, ki med ljudmi ustvarja občutek prijateljstva in enosti.

Audio: Glasba Šri Činmoja

Šri Činmoj glasbo imenuje univerzalni božji jezik: »Glasba je notranji ali univerzalni božji jezik. Ne govorim francosko, nemško ali italijansko. Toda ko se predvaja glasba, srce te glasbe takoj vstopi v moje srce ali pa v srce moje glasbe. V tem trenutku ni potrebna zunanja komunikacija; zadostuje notranja komunikacija srca. Moje srce se združi s srcem glasbe in v najinem združenju postanemo neločljivi. ”

Literatura

Skupno je bilo objavljenih več kot 1.600 knjig s pesmimi in aforizmi Šri Činmoja, govori, zgodbami, odgovori na vprašanja, predavanji, eseji, dramami in anekdotami iz njegovega življenja.

Sri Chinmoy je že v zgodnjih letih v ašramu pisal pesmi, v katerih je opisoval svoje številne mistične izkušnje. Nekatera njegova zgodnja dela so vključena v knjigo “My flute”. Kasneje se je poezija Šri Činmoja bolj ukvarjala s krajšimi navdihujočimi pesmimi in aforizmi.

Video: Šri Činmoj bere iz ‘My Flute’ – zbirka njegovih zgodnjih pesmi.

Šri Činmoj je predaval o duhovnosti na stotinah univerz po vsem svetu, vključno z Oxfordom, Cambridgeom, Harvardom in Yaleom. V teh predavanjih, pa tudi v svojih spisih, Sri Chinmoy z jasno razumljivimi, a kljub temu ganljivimi besedami razlaga povezave notranjega življenja in odnos duhovnega iskalca do Boga.

Vseh 1600 knjig Šri Činkoja v angleškem jeziku je mogoče najti na: www.srichinmoylibrary.com

Umetnost

Jharna-Kala, v prevodu Izvir Umetnosti je Šri Činmoy poimenoval svoja številna umetniška dela, ki ne samo, da imajo moč gledalca povezati z virom, ampak tudi prihajajo iz vira stvarstva. Šri Činmoy je poročal, da se je, ko je slikal umetnine, popolnoma prepuščal svojemu notranjemu viru navdiha: »Ne uporabljam svojega uma, ampak svoje srce. Iz svojega srca poskušam narediti sprejemljiv inštrument, tako da lahko Bog, največji umetnik, slika v meni in skozi mene. “

 

Na ta način je v zelo kratkem času pogosto ustvaril množico del. Umetnine Šri Činmoja nas popeljejo na čudovito potovanje v globino našega srca in se dotaknejo tem, kot so mir, ljubezen in harmonija. Hkrati njegov abstraktni umetniški slog, brez kakršnih koli podnapisov ali komentarjev, pušča prostor za lastne interpretacije, lastne občutke in individualne vtise gledalca.

19. novembra 1974 je Šri Činmoj naslikal svojo prvo Jharna Kala sliko, vrtnico. Od takrat do svoje smrti je ustvaril okoli 140.000 abstraktnih slik, od tega 100.000 v prvem letu umetniškega dela, in skoraj 16 milijonov risb ptic. Umetnik jih je imenoval ptice duš. Šri Činmoj je v njih videl svobodo duše, ki je lastna vsakemu človeku: »Duša leti kot ptica po nebu božje neskončnosti. Ko pomislimo na ptice, ki letijo na nebu, se spomnimo lastne duše, ki leti na nebu neskončnosti.”

Slike in risbe Šri Činmoja so bile razstavljene marsikje po svetu, tudi v Unescu in Carrousel du Louvre v Parizu, pri Združenih narodih v New Yorku, v dvorani Peace Osaka na Japonskem in v operni hiši v Sydneyju v Avstraliji, v galeriji Mall v Londonu, v dunajski Künstlerhaus v Avstriji in še na mnogih mestih.

Če želite izvedeti več o umetnosti Šri Činmoya in kako je nastalo njegovo delo, obiščite www.srichinmoyart.com.

Šport

Šri Činmoj je bil navdušen športnik iz mladosti. V duhovni skupnosti, v kateri je odraščal, je osvojil sedemnajst prvenstev na 100 metrov in dva prvenstva v deseteroboju.

V 70. in 80. letih je tudi sam odkril tek na dolge proge in se udeležil številnih ultramaratonov, maratonov in krajših tekov. Šri Činmoj je svoje učence spodbujal tudi k športnim aktivnostim. Leta 1977 je ustanovil maratonski tim Šri Činmoy.

Kar se je začelo s preprostimi teki na dve milji (3,2 km), se je kmalu razvilo v ultra dolge teke na več kot 700, 1000, 1300 in 2700 milj do neverjetnih 3100 milj (približno 5000 km) leta 1997. Od takrat je Maraton tim Šri Činmoj vsako leto organizator te najdaljše certificirane cestne dirke na svetu.

Šri Činmoy je bil navdušen nad različnimi športi, predvsem pa tekom. Ne samo, ker odraža notranji tek naprej, notranje potovanje vase, temveč tudi, ker tekaču v zunanjem življenju ponuja priložnost, da nenehno raste onkraj samega sebe: »Samo-preseganje nam daje neizmerno veselje. Ko zrastemo izven sebe, ne tekmujemo z drugimi. Ne tekmujemo s preostalim svetom, ves čas pa tekmujemo sami s seboj. ”

Sri Chinmoy se je z dvigovanjem uteži začel ukvarjati leta 1985, star 54 let. Sri Chinmoy je v dvigovanju uteži videl način, kako svetu pokazati, da snov in duh nista ločena, ampak medsebojno povezana. Med leti 1986 in 2007 je izvedel vrsto nekonvencionalnih dvigov, vključno z ljudmi, predmeti in živalmi, kar je dalo novo in edinstveno smer njegovemu dvigovanju uteži. Eden izmed programov je bil naslovljen “Dviganje sveta s srcem enosti”.  Na ta način je bilo dvignjenih in počaščenih več kot 8000 posameznikov, med njimi predsednik Nelson Mandela, nadškof Desmond Tutu in Javier Pérez de Cuéllar.

Šri Činmoj je tudi dejal, da je motivacija za njegovo dvigovanje uteži navdih drugih ljudi,  da lahko molitev in meditacija dajeta tako notranjo kot zunanjo moč.
Tudi ko je bil v svojih 70-ih, je še naprej dvigoval težke uteži, da bi poskušal preseči svoje prejšnje dosežke. Tako je na primer oktobra 2005, v starosti 74 let, podrl svoj rekord z dvigi z eno roko.

Več o Šri Činmoyu in njegovih življenjskih delih najdete na www.SriChinmoy.org